Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tycker det känns väldigt bra”. Hör försteläraren Victor Berg om hur Krylbo Skola får undervisningen att gå runt trots en låg andel fullt behöriga lärare. Foto: Anton Ånell/SVT

Få fullt behöriga lärare – så får Krylboskolan det att fungera

Publicerad

Ett tvålärarsystem där ansvaret fördelas beroende på vem som är behörig i vad. Så jobbar Krylbo Skola för att hålla kvalitet i undervisningen trots en på pappret låg andel behöriga lärare.

Trots den sjunde lägsta andelen behöriga lärare i Dalarna menar både rektor och lärare på Krylbo Skola i Avesta kommun att undervisningen och arbetsmiljön håller hög kvalitet.

Nyligen infördes tvålärarskap på flera skolor i Avesta kommun. Men Krylbo Skola har redan jobbat med ett tvålärarsystem under flera år. Anledningen är delvis att skolan har många flerspråkiga elever som kan behöva mer stöd.

Men det har också med lärarbehörighet att göra. Om någon lärare inte har behörighet i ett visst ämne paras den ihop med en lärare som är behörig för att hjälpas åt med planeringen och bedömningen.

– Vi byter med varandra så att man får mest tid i det ämnet man är behörig i. Det tycker jag känns väldigt bra, säger försteläraren Victor Berg.

I klippet: Hör hur kollegorna lägger upp dagarna för att hålla så bra kvalitet som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.