Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då kan man få hjälp med något svårt” – så tycker eleverna om att ha två lärare. Foto: Audrey Erath/SVT

”Man kan få hjälp fortare” – så tycker elever i Avesta om att ha två lärare

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbo skola är en av tre skolor i Avesta som nu får tvålärarskap på lågstadiet. För eleverna i årskurs 2 innebar det ett nytt läraransikte i klassrummet när höstterminen startade.

– Det kändes spännande, säger Charlie Hellberg, 8 år.

En av de nya lärarna är Jennifer Johansson, nyexaminerad lågstadielärare, som sökte sig till Skogsbo just för att hon skulle få jobba med tvålärarskapsmodellen.

– När jag själv gick högstadiet på Vasaskolan i Hedemora, där man har tvålärarsystem, så upplevde jag det som väldigt givande för mig som elev. Det jag framförallt minns var från matten, att om man hade det lite tuffare, så fick man verkligen den stöd och hjälp som man behövde.

Vallöfte 2022

Att införa tvålärarsystemet i Avesta var det stora löftet från politikerna i valet 2022.

På Skogsbo skola har årskurs 1 och 2, där klasserna har runt 20-23 elever, fått två lärare under 2023. Nästa höst kommer det gälla hela lågstadiet, då nuvarande klasser i årskurs 3 hade färre elever än 20 och därmed var för små för att få det i år.

I klippet: ”Då kan man få hjälp med något svårt” – så tycker eleverna om att ha två lärare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.