Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att hänga med in i Malin och Therese klassrum i Avesta. Foto: Audrey Erath/SVT

Lärarna Malin och Therese delar klass på Markusskolan i Avesta: ”Fyra ögon på 25 elever”

Uppdaterad
Publicerad

Klassen kan lätt delas upp, konflikter kan hanteras direkt medan lektionen rullar vidare och lärarna behöver inte ha vikarieångest när de är sjuka. Lärarna Therese Stenberg och Malin Dahlberg delar klass och sökte sig till Markusskolan i Avesta på grund av tvålärarskapet. Tillsammans menar de att de blir som ”en tredje lärare”.

– När man fungerar så bra ihop som vi gör så känns det så, säger Therese Stenberg.

Strax ska de dra igång en av vårterminens sista svensklektioner i årskurs två. Redan nu vet de att de kommer börja i helklass med repetition för att sedan dela upp gruppen på två klassrum.

– Att alltid vara två pedagoger är sådan lyx. Att alltid ha en kollega att bolla med och ha pedagogiska diskussioner med hela dagarna, säger Malin Dahlberg.

Valet 2022 Avesta

”Slipper känna den stressen”

Båda pekar på tvålärarskapets fördelar – både för elevernas del och för dem själva.

– Jag tror att man håller längre som lärare, i och med att man delar allt. Det blir ju mindre dokumentation när man är två till exempel, säger Therese Stenberg.

– Och om någon av oss är sjuk så vet man att undervisningen rullar på ändå. Jag slipper känna den stressen som man annars känner, utan vet att Therese löser det där, säger Malin Dahlberg.

I klippet: ”Inte bara en som pratar” – Häng med in i Malin och Therese klassrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Avesta

Mer i ämnet