34-åringens historia filmades

Uppdaterad
Publicerad

FALUN Linda Chens sambo påstår att han blev kidnappad av personer som mördade hans sambo. Dalapolisen har rekonstruerat 34-åringens historia och filmat den. Åklagaren menar att 34-åringens berättelse är helt och hållet påhittad.

Filmen ingår i förundersökningen men trots detta fanns den inte med i det utskick till media som offentliggjordes när åtal väcktes.

Filmen är runt en timme lång. 34-åringen vallas runt på de platser där kidnappningen ska ha ägt rum. Han beskriver hur två män trängde sig in i parets lägenhet, hotade honom med kniv och gav honom tabletter att svälja. Han fick sätta sig i soffan i väntan på att tabletterna skulle verka, och sedan bars han ner till en bil där han lades i bagageluckan.

Vallades där kroppen hittades

Polisen vallar också sambon på den plats i skogen där han berättat att han vaknade upp och där Linda Chens kropp hittades. Enligt honom vaknade han ur medvetslösheten och upptäckte att han själv brann. Efter att han släckt elden upptäckte han Lindas kvarlevor.

– Då såg jag att det låg en kropp där, den stack fram mellan grenarna, säger sambon på rekonstruktionsvideon.

– Jag stod och tittade, jag vet inte hur länge, säger han.

Enligt kammaråklagare Nicklas Eltenius så finns det inga tekniska bevis som styrker 34-åringens kidnappningshistoria. Istället menar han att allt är påhittat.

– Det finns bilder som visar att 34-åringen varit på andra platser, säger kammaråklagare Nicklas Eltenius.

Gömde väska i föräldrahemmet i Bollnäs

Enligt åtalet ska 34-åringen när han försvann ha åkt till Stockholm, övernattat på ett vandrarhem och besökt flera kända platser och bland annat tagit kort med sin mobilkamera. Därefter tagit tåget till Söderhamn för att senare åka till Bollnäs. Där lämnade han sin dator och några andra saker i föräldrahemmet. Den åtalades pappa hittade datorväskan ett par månader efteråt. Pappan beskriver i förhör med polisen att ”han blev alldeles kall” och drabbades av panik. Han torkade av alla saker i väskan och först flera dagar senare kontaktades polisen som beslagtog sakerna.

Utredningen mot 34-åringem är en av de största i Dalarna. 1200 personer har förhörts, och materialet omfattar över 4.000 sidor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.