40 snöskotrar stals från en firma i Mora under natten mot söndag. Bilden är en arkivbild. Foto: SVT

40 snöskotrar stals från firma i Mora – polisen: ”En stor stöld”

Uppdaterad
Publicerad
40 stycken nya snöskotrar, förpackade i kartonger, stals från en firma i Mora under helgen. Värdet beräknas ligga på sex miljoner. Nu genomför polisen en omfattande teknisk undersökning på platsen.

Stölden ägde rum under natten mot söndagen, då gärningsmannen forcerade en grind till den utsatta firman med hjälp av en lastmaskin som stulits på ett grannföretag på industriområdet i Mora. Tjuvarna tömde sedan en brandsläckare i hytten för att förstöra eventuella spår efter sig.

Sedan ska alltså 40 nya skotrar ha stulits från platsen.

– Det handlar om en stor stöld. Jag vet inte vad en skoter kostar generellt, det kan nog variera kraftigt beroende på modell, därför kan jag inte uttala mig om värdet, säger polisens presstalesperson Tommy Lindh på söndagseftermiddagen.

Omfattande undersökning ska göras

I nuläget har polisen inte någon misstänkt för brottet, och man efterlyser tips och iakttagelser från allmänheten. Skotrarna var av märkena Ski-doo och Lynx, och packade i kollin på cirka 5x1x1 meter. Enligt polisen har det krävts minst två trailers för att frakta iväg dem från platsen.

De 40 stulna skotrarna var packade i röda och gula, fem meter långa paket. Foto: via Polisen Bergslagen

– Nu ska vi göra en grundlig teknisk undersökning och den kommer att fortsätta även under måndagen. Den kommer att bli väldigt viktig för utredningen och kommer att göras noggrant, säger Tommy Lindh.

Värda flera miljoner

Under söndag kväll återkommer polisen med en uppskattning på skotrarnas värde: Runt sex miljoner kronor.

– Brottsrubriceringen på det här måste hamna på grov stöld, om inte annat med tanke på värdet, säger Lindh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer