Kommunala tjänstemän tog emot gåvor – var femte dag i tre års tid

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått sex år sedan den så kallade Peabaffären briserade i Falu kommun. Det visade sig då att flera tjänstemän vid kommunen var korrumperade och att stora entreprenörer fått mångmiljonkontrakt utan upphandling.

SVT Nyheters granskning kan nu avslöja att omfattningen av gåvor och bjudresor var betydligt större än det som framkom då.

Den så kallade Peabaffären avslöjades 2011 av Falu Kuriren, som under sommaren visade att Peab fått ett kontrakt värt 160 miljoner kronor utan upphandling. Strax därpå avslöjade tidningen dessutom att flera tjänstemän vid trafik- och fritidsförvaltningen, inklusive dåvarande förvaltningschef, låtit sig bjudas på mat och alkohol av företaget i samband med en konferens vid Högbo bruk.

En tjänsteman inom Falu kommun uttalar sig om bjudkulturen. Foto: SVT Design
SVT granskar Falu kommun

Fyra personer som var, eller hade varit, anställda vid Falu kommun dömdes senare för mutbrott. Två personer från Peab dömdes för bestickning.

Men det som framkom under rättegångarna var långt ifrån allt som nådde offentlighet.

Peabs egen utredning visar att kommunala tjänstemän tog emot någon form av gåva, oftast i form av mat och dryck, i snitt var femte dag. Under tre års tid.

En tjänsteman inom Falu kommun berättar om sin syn på det rättsliga efterspelet. Foto: SVT Design

Dessutom bjöds tjänstemän från såväl Falu som Ludvika kommun, liksom från flera kommunala bolag, till travkvällar på Romme. Där man till och med delade ut spelkassor.

Men det var inte bara Peab som bjöd. Ytterligare en sak som aldrig kom fram var en konferens anordnad av NCC i april 2011.

En tjänsteman inom Falu kommun om relationer till entrepenören. Foto: SVT Design.

Företaget hade då i ett års tid arbetat med beläggningsarbeten under ett avtal som inte var upphandlat. Det hade förlängts i strid med lagen om offentlig upphandling, och konferensen handlade om ett startmöte inför asfaltssäsongen 2011. 

Mötet var väldigt kort. Någon timme på kvällen, och ett par timmar nästa morgon. Men däremellan hann de sex deltagarna, varav tre tjänstemän från Falu kommun, äta mat och dricka alkohol för drygt 15.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Falu kommun

Mer i ämnet