Foto: SVT

65-åring frias från misstänkt våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Åtalet ogillas mot den 65-åriga man som tidigare misstänkts för att våldtagit en kvinna i södra Dalarna. Tingsrätten har bedömt att samlag har skett, men då det kommit fram att de haft en ”djupare relation” kan de inte konstatera att det varit några brottsliga handlingar inträffat.

Kvinnan lider av autism, vilket mannen var medveten om, och är något som rätten tagit i beaktning när de dömt i ärendet. Under rättegången har kvinnan dock ändrat både tidpunkter och antal gånger som hon ska ha blivit utsatt av mannen.

Mannen har förnekat att samlaget skett, men det finner tingsrätten osannolikt utifrån det kvinnan berättar och menar att det samlagen skett vid åtminstone tre tillfällen.

Hade djupare relation

Under rättegången i Falun tingsrätt har det också kommit fram att både mannen och kvinnan pratat om att de älskade varandra och även pussats och kramats flera gånger. Att kvinnan och mannen haft en djupare relation än en vanlig vänskapsrelation får också stöd av vittnen.

Enligt kvinnan själv ska hon inte ha vågat säga till mannen att hon inte ville ha samlag, men gick med på det för att inte ”förlora alla bra saker han gjorde för henne”. Vad det är för något specifieras inte i domen, men det har kommit till tingsrättens kännedom att mannen och kvinnan även fortsatt umgåtts efter de händelser som han varit misstänkt för.

Inte ställt utom rimligt tvivel

Eftersom det inte går att ställa utom rimligt tvivel att 65-åringen otillbörligt utnyttjat kvinnan i brottslig mening, så väljer rätten att ogilla åtalet. Han har också suttit häktad i två månaders tid under utredningen och huvudförhandlingen, men släpps nu.

Även det skadestånd som åklagare yrkat på å kvinnans vägnar ogillas även det.

Det är ännu oklart om ärendet kommer att överklagas av åklagare, vilket måste göras senast i slutet av juli i så fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.