Kvinnans syster anmäler händelsen till IVO. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Äldre kvinna med huvudvärk uppmanades ta Alvedon – dog under läkarsamtal

Uppdaterad
Publicerad

En 70-årig kvinna i Dalarna sökte vård för sin svåra huvudvärk. Då råddes hon avvakta och fortsätta ta Alvedon. Några dagar senare ringde en läkare upp henne varpå hon avled under samtalet. Nu anmäler kvinnans syster händelsen till IVO.

”Jag tycker att vården måste lyssna bättre på en patient som ringer 1177 mitt i natten. 'Avvakta och fortsätt med Alvedon' duger inte!”, skriver systern i anmälan.

Kvinnan, som var i 70-årsåldern, hade tidigare tidigare haft en stroke och var orolig över huvudvärken. Hon sökte hjälp på vårdcentralen men fick alltså rådet av läkaren att avvakta och ta alvedon.

”Hade kunnat leva många år till”

När huvudvärken inte försvann kontaktade hon vårdcentralen på nytt och en läkare ringde upp henne – men under samtalet brast ett pulsåderbråck i hjärnans blodkärl och kvinnan avled.

“Hon var fullt frisk och väldigt vital. Hon hade kunnat leva många år till“, skriver systern i anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.