Hör Filip Ånöstam från Svenska jägareförbundet: ”De älgkalvar som väger mindre nu kommer att förbli små hela livet”. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT Arkiv

7000 älgar ska skjutas – oklart hur de mår efter sommarvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Vid soluppgången startade årets intensiva älgjaktsveckor i hela Dalarna. I norra Dalarna jagades det även innan älgarnas brunstperiod och nu är det jakt på älg ända in i januari nästa år.

Totalt är det cirka 7000 älgar som ska skjutas i länet i år enligt den planering som finns för att nå en älgstam i balans med skogsbruk och vägtrafik.

Men det är bara ett av länets älgförvaltningsområden som i nuläget ligger i närheten av max fem procent färska betesskador om året, berättar vilthandläggare Jonas Nordström på Länsstyrelsen.

– De andra femton områdena ligger klart över, säger han.

Oklart hur älgarna mår

Enligt statistik från jakten i norra Sverige verkar älgkalvarna där vara flera kilogram lättare än genomsnittet, vikt som kan vara svår att ta ikapp senare i livet. Jonas Nordström på länsstyrelsen i Dalarna menar däremot att älgarna i Dalarna inte behöver ha påverkats lika hårt.

– Höstens jakt blir ett kvitto på hur älgarna mår, och det vore bra om fler vägde sina älgar och rapporterade in, uppmanar Nordström.

Hör mer om läget i älgstammen inför jaktsäsongen i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.