Av de som väntar på vapenlicens gäller största delen jaktvapen Foto: TT

Lång kö för vapenlicens

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar älgjakten och den som hade tänkt att jaga med ett nytt gevär har gjort bäst i att var ute i god tid. För hos polisen ringlar kön till vapenlicenserna lång.

Just nu väntar 1 600 personer i polisområde Bergslagen på att att få licens för sitt vapen. Inflödet av ansökningar ökar hela tiden, enligt Christian Eriksson, gruppchef på rättsenheten vid Polisen i Bergslagen.

– Det är väldigt många som ansöker om licens inför jakten, så det är ett återkommande tema årligen och då blir det också långa handläggningstider, säger Christian Eriksson.

Största delen av ansökningarna gäller för jaktvapen. Väntetiden just nu är tio veckor.

Företräde för förstalicenser

Under sommaren har man haft extra personal som jobbat med att beta av kön. För första gången prioriterade polisen de som inte har en vapenlicens sedan tidigare. Fokus har alltså varit att ge företräde till dem som väntar på sin första licens.

Har man redan flera vapen ligger man längre bak i kön. Men den 15 augusti fick extrainsatsen avbrytas på grund av valrörelsen som krävde många tillståndshandläggningar för olika politiska evenemang.

– Det är klart att vi önskar att kön skulle vara kortare, men så här är läget just nu med de resurser vi har.

Vad är målet, hur lång kö ska de vara?

– Justitieombudsmannen har sagt att man ska vänta ungefär fyra veckor, det är rimligt. Sen är det en annan fråga om det verkligen går att lösa vid varje givet tillfälle, säger Christian Eriksson vid Polisen i Bergslagen.

När tror du att ni är nere på den väntetiden?

– Det är svårt att säga exakt. Ungefär en tredjedel av våra handläggare är helt nya på vapenområdet och det tar tid att lära upp sig och bli effektiv. Så inte den här sidan av årsskiftet i alla fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.