Det är dags för älgjakt – men godkännande kan ta sju veckor. Foto: SVT

Polisen hinner inte hantera vapenlicenser i tid

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Värmland klarar fortfarande inte att handlägga ansökningar om vapenlicens i rimlig tid. I morgon startar årets älgjakt, och väntetiden för att få sin ansökan om jaktlicens godkänd är sju veckor.

Den som längtar ut i skogen och inte var ute i god tid med sin ansökan om vapenlicens riskerar att få stanna hemma från älgjakten när den startar i morgon. Hos polisen i Värmland ligger 1100 ärenden och väntar på handläggning just nu.

– Det beror ju på att vi får in ett väldigt stort antal ärenden under vår semesterperiod. Och det ställer naturligtvis till problem, säger Christian Eriksson, gruppchef på polisens rättsenhet i Värmland.

Älgjakten i Värmland 2017

Älgjakten är ju samtidigt varje år och semestern likaså, är inte det här något som ni skulle kunna planera bättre för?

– Jo, så är det. Vi kommer också ha en planeringsdag tillsammans med personalen för att se vad vi kan göra annorlunda under året, för att kunna kraftsamla inför licenshanteringarna.

Att handläggningstiden är lång beror bland annat på att en stor del av ansökningarna kommer in under polisens semesterperiod, menar Christian Eriksson, gruppchef på polisens rättsenhet i Värmland. Foto: SVT

– Men det är väldigt svårt att planera en verksamhet som är väldigt upp och ner i antalet ansökningar samtidigt som det pågår saker som måste göras akut, som att omhänderta vapen, säger han.

Fokuserat arbete ger resultat

Under veckan som har gått har polisen i Värmland enbart arbetat med licensansökningar, och förstagångsansökningar är prioriterade. Målet är att få ner väntetiden till fyra veckor, som är den väntetid som justitieombudsmannen har bedömt som rimlig.

Men hur lång tid det kommer att ta innan målet är nått är oklart.

– Det kan jag inte svara på. Men vi ser redan att det har minskat betydligt sedan vi började jobba fokuserat med det här, säger Christian Eriksson.

Risk för missad älgjakt

Han uppmanar alla som ansöker om vapenlicens att förbereda ansökan noga och att se till att alla uppgifter och intyg finns med. Som det ser ut nu är det en ansenlig mängd ansökningar som inte är kompletta.

– Det innebär att det är en massa extra arbetstimmar som går åt för att söka rätt på de här uppgifterna. Det gör i sin tur att vi får längre handläggningstider.

Väntetiden minskar – men fortfarande är det flera veckors väntetid på vapenlicens, och för den som hade tänkt få den lagom till jaktstart kan det bli problematiskt. Foto: SVT

Älgjakten startar ju i morgon, kommer de som ska ut att hinna få sin licens tills dess?

– Det vågar jag inte svara på. Det beror helt på hur många av de som har ansökt om licens som ska jaga älg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgjakten i Värmland 2017

Mer i ämnet