Till vänster ser ni en bild på den ovanliga älgens horn. De var inte fullt utvecklade och i pungen fanns inga testiklar. Foto: Jan Henricson/TT

Ovanlig älg skjuten – är varken tjur eller ko

Uppdaterad
Publicerad

Jägaren Carl-Gustaf Liderfelt har jagat i många år. I helgen sköt han en älg som inte gick att könsbestämma och det var inte första gången han stötte på en hermafrodit i skogen.

– En gång sköt jag en råget med horn, säger han till SVT Nyheter Jönköping.

Under årets pågående älgjakt sköt jägaren Carl-Gustaf Liderfelt nyligen en lite annorlunda älg, något som Svensk Jakt var först att berätta om

– Jag var till en början övertygad om att det var en tjur, man har inte många sekunder på sig innan man skjuter, säger han till SVT Nyheter Jönköping.

Älgjakten i Värmland 2017

Hade spenar och pungpåse

Men när han kom fram till älgen såg han att den hade spenar och ett långt kohuvud. Efter vidare undersökning konstaterades också en pungsäck – men utan testiklar.

– Hornen såg också annorlunda ut med en tjock massa vid roten, säger han.

Veterinären Torsten Mörner säger till Svensk Jakt att det antagligen rör sig om en hormonrubbning hos älgen och att det är ovanligt. Älgen hade heller ingen möjlighet att fortplanta sig om den hade fått leva vidare.

Har varit med om det förut

Jägaren Carl-Gustaf Liderfelt har hamnat i en liknande situation tidigare – fast med ett rådjur.

– Jag har skjutit en råget som hade horn en gång, säger han och lägger till att det finns alla möjliga varianter i naturen.

I statistiken för årets jakt kommer älgen antagligen att benämnas som en tjur.

– Det finns ingen kolumn för ”hen” än, säger Carl-Gustaf Liderfelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgjakten i Värmland 2017

Mer i ämnet