Misstänker jakt utan jaktkort

Publicerad

Antalet sålda statliga jaktkort minskar men samtidigt tar allt fler jägarexamen och försäljningen av jaktvapen ökar. Därför har Jägareförbundet och Naturvårdsverket nu bett Sveriges Lantbruksuniversitet utreda varför. Misstanken är att alltfler jägare struntar i att betala för jaktkort.

Allt färre jaktkort utfärdas. Men alltfler tar jägarexamen och framförallt ökar antalet licenser för jaktvapen tydligt. Därför misstänker Naturvårdsverket att fler och fler jägare jagar utan jaktkort. Verket har gett Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i uppdrag att utreda hur det hänger ihop och varför som jägare i så fall struntar i att betala.

– Det var ju först när vi begärde ut statistik från polismyndigheten på antalet personer som har jaktvapen, då ser vi att antalet jaktvapenägare också ökar, det gör det mindre troligt att trenden med statligt jaktkort går ner igen, det borde öka också det, säger David Bladh på Naturvårdsverket.

Alla jägare måste ha jaktkort

Alla som jagar måste, enligt lag, ha ett statligt jaktkort. Det får man genom att betala den så kallade viltvårdsavgiften på 300 kronor per jaktår (1juli-30 juni). Att antalet jaktkort minskar har setts som en intäkt för att antalet aktiva jägare minskar. Orsaker till det kan vara många, till exempel att äldre jägare slutar jaga. Eller att fler jägare helt enkelt struntar i jaktkortet och jagar ändå.

LÄS MER: Antalet jägare minskar

Men det kan finnas även andra orsaker tror Jessica Larsson, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Värmland.

– Det är fler personer idag som läser jägarexamen och enbart den teoretiska delen av rent intresse för att få lära sig mer om naturen och det vilda som vi har i våra skogar och därmed finns det ingen anledning för dem att lösa det statliga jaktkortet, säger hon.

SLU ska utreda varför

SLU ska nu utreda varför fler och fler jägare inte betalar för statligt jaktkort. Utredningen ska vara klar till årsskiftet. Risken att åka fast för dem som struntar i kortet och jagar ändå  verkar vara liten.

– I dag tror jag inte att det är särskilt vanligt att polisen är ute och kollar det här av den enkla anledningen att de har mycket annat som är viktigare. Som jaktledare har man ett informationsansvar att informera alla jaktdeltagare om att man måste lösa det statliga jaktkortet, säger Jessica Larsson, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älgjakten i Värmland 2017

Mer i ämnet