9 000 år gamla benfynd från människa hittade i Dalarna – ”En sensation”

Uppdaterad
Publicerad

Vid en insats i Skattungbyn i Orsa kommun har arkeologer hittat brända människoben som visat sig vara 9 000 år gamla. Det är en sensation att hitta liknande fynd i Dalarna, enligt Dalarnas museum.

Det var under våren som arkeologer från Dalarnas museum var i Skattungbyn i samband med markarbeten där. Där hittade man bland annat en järnframställningsplats som sannolikt är från vikingatiden och omkring 1 000 år gammal. De här platserna är relativt vanliga i Dalarna enligt Dalarnas museum.

”Verkar som de skottat sönder en grav från stenåldern”

Men på samma plats hittades också något annat – brända människoben, något som man inte väntat sig att hitta på en sådan järnframställningsplats.

Efter att ha daterat dessa människoben visade det sig att de var 9 000 år gamla.

– Det verkar som att de människor som en gång framställt järn här har skottat sönder en grav från stenåldern, berättar arkeologen Joakim Wehlin i ett pressmeddelande.

Ett 20-tal fynd i hela Skandinavien

Gravar eller människoben från stenåldern har aldrig tidigare hittats i Dalarna, enligt Dalarnas museum. Troligtvis för att de sura moränjordarna i Dalarna bryter ner ben relativt snabbt. Men de här benen har bevarats på grund av att de är brända.

Och brända ben från stenåldern är ovanligt, eftersom det var ovanligt att bränna döda. Det finns bara ett 20-tal exempel på sådana fynd i hela Skandinavien, enligt Dalarna museum.

– Att hitta ben av denna ålder är en sensation i Dalarna. Det är faktiskt ovanligt var man än befinner sig i Sverige. Därför var vi först lite osäkra när vi hittade fyndet. Jämför vi benen och omständigheterna för fyndet i Skattungbyn med övriga kända gravar från perioden i Skandinavien talar mycket för att det ändå rör sig om en grav, men helt säkra kan vi inte vara, berättar Joakim Wehlin.

Vill undersöka vidare

För att få svar på om det är en stenåldersgrav som påträffats eller inte skulle en mer omfattande arkeologisk undersökning behövas, vilket arkeologerna på Dalarnas museum hoppas på att få genomföra under kommande grävsäsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.