Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här möter Moa i trafiken när hon kör A-traktor – följ med på en åktur Foto: SVT

A-traktorföraren Moa Saukkonen om farorna på vägarna: ”Försöker ta omvägar”

Uppdaterad
Publicerad

Hetsiga omkörningar och att bli prejad ner mot vägkanten –  det är några av de saker som 15-åriga Moa Saukkonen tycker är faror när hon kör runt i sin A-traktor. Varje dag möter hon olika trafikfarliga situationer.

– Man försöker ta omvägar och köra där det inte är rusningstrafik, säger hon.

Just nu finns drygt 3 500 A-traktorer – bara i Dalarnas län. Sedan 2016 har antalet ökat med 147 procent.

Men i takt med att fler A-traktorer registreras i Sverige har också antalet olyckor och personskador ökat. År 2021 skedde 200 olyckor i landet, där A-traktorer varit inblandade.

A-traktorer i Dalarna

Moa Saukkonen har haft sitt AM-körkort i några månader och kör med sin A-traktor varje dag, bland annat till skola och fritidsaktiviteter:

– Det är en stor frihet och kul att köra, skönt att slippa vänta på bussen eller att någon ska kunna skjutsa.

”Läskigt att vara i trafiken”

Varje dag är hon med om olika trafikfarliga situationer men gör vad hon kan för att minimera riskerna. Hon har bland annat säkerhetsbälte i sin A-traktor – något det inte är krav på. Hon tänker också mycket på hur hon kör.

– Man kör åt sidan när man kan eller åker in på någon busshållplats för att man inte ska vara en bromskloss. Vi kompisar pratar också ganska mycket om vad som hänt i trafiken, säger hon och fortsätter:

– Det är läskigt att vara i trafiken när man inte vet om någon annan tänker göra något dumt eller farligt. Jag blev nästan nedplogad i diket när en långtradare körde om mig och det kom en refug så den inte fick plats.

I videon: Det här möter Moa i trafiken när hon kör A-traktor – följ med på en åktur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

A-traktorer i Dalarna

Mer i ämnet