Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här innebär den nya lagändringen för AM-kortet – Josefin Hallenberg på Transportstyrelsen svarar på tre frågor om körkort för moppe och A-traktor. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Nu införs ett års prövotid för körkort till moped och A-traktor

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juni införs ett års prövotid för AM-kort – det körkort som gäller för moped klass 1 och A-traktor. Syftet med de nya reglerna är att öka trafiksäkerheten.

Både antalet A-traktorer och olyckor där fordonen varit inblandade har ökat kraftigt de senaste åren. Därför tillsattes en utredning av regeringen och därefter har flera åtgärder införts för att öka trafiksäkerheten.

Bland åtgärderna finns krav på bälte och vinterdäck samt en gräns för antalet passagerare.

A-traktorer i Dalarna

– Det är ännu för tidigt att säga vilken effekt de har haft men förhoppningsvis har de effekt redan nu, säger Josefin Hallenberg som är utredare på Transportstyrelsen i Borlänge.

Nu införs prövotid

Nu införs alltså ytterligare en åtgärd. Från och med den 1 juni 2024 blir det ett års prövotid för AM-körkort. Förlorar du kortet under den tiden måste du sedan ta om det.

– Alla de här delarna är viktiga för att förbättra trafiksäkerheten, säger Josefin Hallenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

A-traktorer i Dalarna

Mer i ämnet