Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu skrattar de åt mig där bakom”. Följ med i A-traktorn när Moa Saukkonen, som bara haft sitt körkort i två veckor, testar bromsträckor. Foto: Henrik Kilefors /SVT

A-traktorungdomar fick sladda på halkbanan i Falun – Moa, 15: ”Måste tro att jag fick körkort igår”

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 20 A-traktorer och minst lika många ungdomar tog sig till halkbanan i Falun under lördagen för en trafiksäkerhetsdag. SVT fick åka med Moa, 15 år, som precis fått sitt AM-körkort.

Tanken med att ha en trafiksäkerhetsdag för A-traktorförare är att utbilda och öka förståelsen kring säkerhet på vägarna. Ungdomarna fick information från polisen och NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) och så fick de testa halkbanan.

– Det är lite nervöst, jag har bara haft mitt körkort i två veckor, säger Moa Saukkonen, 15 år från Falun.

A-traktorer i Dalarna

Ökande bromssträckor

Efter att ha testat bromssträckorna med sina egna fordon fick ungdomarna också åka med instruktörerna i vanliga bilar och med högre hastighet. Bromssträckorna ökade markant.

– Det är ett bra sätt att upptäcka vad en liten hastighetsökning kan göra för skillnad. Bara fem kilometer i timmen kan vara väldigt avgörande. De får en bra förståelse när de får vara med och testa och uppleva det praktiskt, säger Johan Moberg, instruktör på halkbanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

A-traktorer i Dalarna

Mer i ämnet