Foto: Arnd Wiegmann/TT

ABB flyttar produktion från Ludvika till Vietnam – 50 anställda berörs

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen har personal på ABB i Ludvika fått information om att ytterligare delar av produktionen kommer flyttas utomlands – till Vietnam, det var Dalarnas Tidningar först att berätta om. Fackförbundet IF Metall är kritiska till flytten.

– Det här är inte bra, jag har ingen förståelse varför, säger Håkan Anestedt, vice ordförande för för fackförbundet till SVT.

I somras meddelade ABB att 50 tjänster flyttas från Ludvika till Polen. Nu kommer information om ytterligare produktion som flyttar utomlands, det var dt.se först att rapportera om. Den här gången går flytten till Vietnam.

– Det inte så positivt – det är en yrkesstolthet som försvinner, säger Håkan Anestedt, vice ordförande för IF Metall och fortsätter:

– Vi är inte positiva att man nedmonterar verksamheter i Ludvika, men beslutet kommer uppifrån. Det är ju också skattetillfällen för kommunen som försvinner.

Enligt honom handlar det om omkring 50 anställda som kommer beröras av flytten. Men i nuläget har det inte gått ut något varsel.

– Det är inget varsel lagt i alla fall. Men nu börjar vi att se efter var vi kan placera om folk i Ludvika. Först och främst tittar vi på de som har fast tjänst, sedan tittar vi på konsulterna.

”Svåra marknadsförhållanden” ligger bakom flytten

I ett mejl till SVT skriver Christine Gunnarsson, presschef på ABB Sverige:

”På grund av fortsatt svåra marknadsförhållanden kommer ABB att flytta sin produktion av Interrupters från Ludvika, något som förväntas beröra upp till 50 anställda. Beslutet har fattats efter noggranna affärsöverväganden och diskussioner med respektive fackliga organisationer. ABB gör sitt yttersta för att genomföra processen på ett rättvist sätt med hänsyn och respekt för alla anställda och med minimala störningar för våra kunder.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.