ABB tar hem stororder av havsbaserad vindkraftpark i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

ABB, vars verksamheter till stora delar ligger i Ludvika, tar hem ett av de största kontrakten hittills för att ansluta världens största havsbaserade vindkraftpark till brittiskt elnät, det skriver den svensk-schweiziska automationskoncernen i ett pressutskick på onsdagen.

Enligt ABB så ökar storordern den nuvarande kapaciteten för havsbaserad vindkraft med 3,6 GW – motsvarande 5% av Storbritanniens totala uppskattade energiproduktion.

Ska ge 4,5 miljoner ström

De havsbaserade vindkraftparkerna ska strömförsörja 4,5 miljoner hushåll. Parkerna som ska anslutas ligger i Doggers bank i Nordsjön.

– Det innebär att vi är med och tar nästa tekniksprång och är med i energiomställningen som vi alla står inför. Vi fortsätter att vara världsledande i Ludvika och i Sverige, vi säkrar våra jobb vi har i Ludvika och eventuellt kommer vi att behöva se oss om efter fler specifika kompetenser, säger Niklas Persson, affärsområdeschef Powergrids Grid integration.

Han berättar också om att att flera delar i samma projekt kan hamna hos ABB.

– Det är tre delprojekt där två kontrakterats nu. Vi har inte fått det tredje, men vi kommer att jobba för att den ska komma till oss också. Den kommer att beställas längre fram, säger Niklas Persson.

Liknande order tidigare i år

I våras fick ABB en liknande stororder från Tyskland. Då handlade det om ett avtal värt ett tresiffrigt antal miljoner euro. Den här gången, med den brittiska storordern, så har koncernen inte gått ut med vad ordern är värd.

I klippet ovan ser du hur tekniken bakom den havsbaserade vindkraftsparken fungerar. Klippet gjordes i samband med när ABB skrev avtal med Tyskland, tidigare i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ABB Power Grids

Mer i ämnet