Åhléns menar bland annat att det är en utmaning att producera svenska dalahästar i den mängd som de vill köpa in. Något som den svenska tillverkaren i Nusnäs inte håller med om. Foto: Staffan Willershausen / Ole Gunnar Onsøien, TT

Åhléns svar om de Kinatillverkade dalahästarna

Uppdaterad
Publicerad

Butikskedjan Åhléns svarar nu på kritiken kring de handgjorda dalahästarna från Kina som säljs i deras svenska butiker.

I sociala medier har många reagerat på att butikskedjan Åhléns säljer handtäljda dalahästar som är gjorda i Kina att hänga i julgranen. Nu svarar Åhléns PR- och kommunikationschef, Weronica Nilsson på kritiken i ett mail till SVT Nyheter Dalarna (se hela svaret nedan).

Hon skriver att Åhléns värnar det svenska hantverket och den svenska dalahästen genom att erbjuda den i olika former. Hon skriver också att anledningen till att man köper in hästar från Kina dels är en prisfråga och dels en kapacitetsfråga, där de menar att det är en utmaning att i Sverige producera de kvantiteter man vill köpa in.

Originaltillverkaren: ”Det beror på framförhållning”

Men det håller inte Christina Liljegren på Grannas Hemslöjd i Nusnäs, som är den äldsta av de svenska dalahästtillverkarna, med om.

– Vi tillverkar 100.000 dalahästar per år. Om någon hade ställt frågan så hade vi kunnat svara. Jag skulle säga att det beror på framförhållning. Ingenting är omöjligt om man har framförhållning, säger hon.

”Kan aldrig konkurrera med Kinas priser”

Liljegren tror att det istället handlar uteslutande om prisfrågan.

– De ser naturligtvis att de inte kan sälja de här prydnaderna om de kostar det en äkta dalahäst kostar. Vi kan aldrig konkurrera med Kinas priser, säger hon.

”Vi värnar både det svenska hantverket och den svenska dalahästen i sig och erbjuder den därför under olika former. Vi har under många år haft dalahästen i sortimentet och köper både in den traditionella dalahästen från svensk produktion i Dalarna (från Färnäs ca 1800 st per år) och som juldekoration 6000 st med produktion i Kina. Att vi köper in från Kina är dels en kapacitetsfråga produktionsmässigt där det finns utmaningar i Sverige att producera de kvantiteter vi vill köpa in, dels en prisfråga. Med vår inköpsstrategi värnar vi både den svenska produktionen samtidigt som vi fortsatt kan erbjuda denna klassiker med svenskt ursprung på den svenska marknaden.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.