Här säljs handgjorda dalahästar från Kina i svenska butiker

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska butikskedjan Åhléns säljer just nu dalahästar att hänga i julgranen. En kopia av originalhästen från Dalarna, men de här är täljda för hand i Kina.

Just nu håller butiker runt om i landet på att förbereda för julhandel med allt vad det innebär. Julgransprydnader och potentiella julklappar fyller butikshyllor och webbutiker.

Staffan Willershausen från Borlänge var i en butik i Stockholm här om dagen när han reagerade på att butikskedjan Åhléns säljer handtäljda dalahästar som är tillverkade i Kina som julgransprydnader.

– Jag tänkte ”Hur tänkte de nu?” Dels att de förknippar det med en julprydnad och dels att de beställer från Kina. Det är ju inte en variant heller, utan verkligen en dålig kopia, säger Staffan Willerhausen.

Han har också fått flera reaktioner från andra när han delade bilden på dalahästarna i sociala medier.

– Jag funderade om det ens är tillåtet att göra såhär, säger han.

Originaltillverkaren: ”Kan kopiera både namn och utseende”

Christina Liljegren på Grannas Hemslöjd i Nusnäs, som är den äldsta av de svenska dalahästtillverkarna, berättar att det inte är brottsligt att kopiera dalahästen.

– Dalahästen har inget skydd, den ägs av gammal hävd av svenska folket enligt Patent- och registreringsverket, så man kan kopiera både namnet och utseendet, säger Christina Liljegren.

Kopior en komplimang?

– En man sa till mig en gång att vi ska vara stolta för att bli kopierade för då har ni något som är värt att kopiera, så man kan se det från två håll.

Det är nästan uteslutande Asien som kopiorna kommer från.

– Vi lägger inte ner så mycket energi på det, skulle vi göra det skulle vi inte orka tillverka några hästar. Vi orkar inte föra någon kamp mot olika leverantörer, säger Liljegren.

”Det är att tänja på gränsen”

Hon säger också att de i grunden är glada för att andra gör dalahästrelaterade produkter, så länge det inte är just trähästar.

– Det är jätteroligt när man hittar mönstret på mössor, tyger, och andra grejer, då skkapar man en bredd, det är bara skojigt, men just när det är en trähäst och de dessutom kallar det för dalahäst, det är att tänja på gränsen, tycker jag.

Åhléns svar på kritiken

Åhléns menar att det dels handlar om inköpspriserna, men också om att det finns utmaningar att i Sverige producera den kvantitet det handlar om – något den svenska tillverkaren inte håller med om. Här hittar du hela svaret från Åhléns på varför man köpt in dalahästar från Kina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.