Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tror att vi kan göra smärtbehandlingarna ännu bättre med AI” – Följ med till testlabbet och hör professor Björn Äng berätta om den första AI-forskningen i sitt slag. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

AI ska hjälpa patienter med smärta – ny forskning vid Högskolan Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Artificiell intelligens kan hjälpa människor med långvarig smärta. Det är tesen för ett forskarteam vid Högskolan Dalarna och Karolinska institutet. Inom några år hoppas man kunna testa resultatet på människor.

– Vi har förhoppningar om att förbättra svensk smärtrehabilitering, säger Björn Äng, professor i medicinsk vetenskap vid Högskolan Dalarna.

Vill skapa individuell och effektiv smärtlindring

Rehabiliteringen som vården erbjuder i dag är till stor del generell menar Björn Äng.

AI i Dalarna

Genom att skapa AI-modeller som baseras på stora mängder data från människor med smärttillstånd, hoppas forskarna kunna ge mer individuella och anpassade program inom till exempel fysisk aktivitet.

Och det är ingen slump att forskningsteamet valt just smärtpatienter.

– Det här är en stor patientgrupp. Det är enorma pengar som går åt till lidande och att inte vara i arbete. Det kostar samhället ungefär lika mycket som hela försvarsmakten och rättsväsendet tillsammans – varje år.

Resultaten kan användas på andra diagnoser

Projektet inleds med att skapa tillförlitliga AI-modeller. Om tre till fyra år hoppas man kunna prova AI-baserade beslutsstöd på människor.

– Lyckas vi kan vi sprida lärdomar och resultat till andra områden, potentiellt ska även andra diagnoser kunna dra nytta av vårt projekt, säger Björn Äng

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI i Dalarna

Mer i ämnet