Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kristina Lång, docent i diagnostisk radiologi och studiens försteförfattare berätta om mammografi med Ai – som kan hitta bröstcancer tidigare. Foto: SVT/Christine Olsson / TT

Studie: Mammografi med AI hittar 20 procent fler bröstcancrar

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av AI, artificiell intelligens, kan fler fall av bröstcancer hittas allt tidigare, visar en ny svensk studie.

– Resultatet är förvånansvärt bra, säger Kristina Lång, docent vid Lunds universitet.

Varje år genomgår nästan en miljon kvinnor i Sverige mammografi. Metoden, där två läkare granskar röntgenbilderna, hittar drygt 60 procent av all bröstcancer. Resten av fallen missas dock med traditionell mammografi. Men genom att ersätta en av läkarna med AI kan man hitta 20 procent fler bröstcancrar. Det visar den nya svenska studien MASAI (Mammography Screening with Artificial Intelligence).

Fler kan överleva

– De extra fall av cancer som vi hittade var främst mindre tumörer, vilket tyder på att det rör sig om en tidigt upptäckt bröstcancer, säger Kristina Lång, docent i diagnostisk radiologi vid Lunds universitet och studiens försteförfattare.

Ju tidigare man hittar och behandlar en bröstcancer, desto bättre är chansen att bli frisk. Att låta en dator bedöma röntgenbilderna kan alltså öka överlevnaden ytterligare.

– Metoden ökade inte risken för falskt positiva svar, det vill säga fall där man felaktigt misstänker cancer. Det är viktigt eftersom falskt positiva svar skapar stor oro i onödan, säger Kristina Lång.

Stor läkarbrist

Kristina Lång säger att det i dag är en skriande brist på de radiologer som granskar mammografibilder.

– Med AI-stödd screening minskade arbetsbördan för radiologen med 44 procent, säger hon.

Redan i dag används AI i bröstcancerscreening i region Värmland och på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Det pågår också studier där man jämför hur effektivt olika algoritmer hittar tumörer.

Problemet är att man inte riktigt vet vilken algoritm som är effektivast och säkrast att använda.

– Förhoppningen är att studierna ska ligga som grund för nationella rekommendationer av bröstcancerscreening i Sverige. I dag har vi inga sådana rekommendationer, säger Kristina Lång.

I klippet berättar Kristina Lång hur AI hittar bröstcancer.

Vid vanlig mammografi tas två bilder av vardera bröst med slätröntgen. Varje bild granskas av två olika röntgenläkare.

Vid AI-stödd mammografi får en AI-algoritm jämföra röntgenbilden med en erfarenhetsbank av tidigare bilder och identifiera avvikelser.

I en nyligen publicerad studie har en forskargrupp vid Karolinska utvärderat tre AI-algoritmer. Där hade den bästa algoritmen lika bra träffsäkerhet som en genomsnittlig röntgenläkare.

Källa: Karolinska Institutet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.