Åklagaren bekräftar: pengarna är förbrukade

Uppdaterad
Publicerad

De dryga 20 miljoner kronor, som den nu döda kvinnan misstänks ha förskingrat från kommunen, har förbrukats. Det bekräftar åklagaren för Gävledala.

Den 52-åriga kvinnan, som nu bekräftats död, jobbade med ekonomiansvar inom skolförvaltningen i Gävle kommun. Hon kallades till samtal med sin arbetsgivare strax innan hon försvann i november, med anledning av att det saknades stora belopp i bokföringen, sammanlagt drygt 20 miljoner kronor. Beloppet var mindre från början, men ökade allt eftersom utredningen gick framåt. Misstankar finns om att hon spelat bort alla pengarna. Något som åklagaren som lett förundersökningen, nu bekräftar för Gävledala.

– Det förekommer sådana uppgifter ja. Pengarna är förbrukade, kan man säga, bekräftar åklagaren Ulf Back.

Miljonförskingring i Gävle

Förundersökningen läggs ned

Exakt var kommunens pengar tagit vägen blir det nu svårt att utreda. Ingen kommer heller att kunna dömas för brottet eftersom den misstänkta kvinnan bekräftades död på tisdagen. Förundersökningen kommer nu att läggas ned inom kort, eftersom ingen annan är misstänkt för brottet.

– Vi kommer göra vissa kontroller i materialet, sedan kommer jag inom de närmaste dagarna att ta beslut om att lägga ned förundersökningen, häva häktningsbeslutet som finns och ta bort alla efterlysningar. Sedan är ärendet avskrivet för min del, säger Back.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonförskingring i Gävle

Mer i ämnet