Älvdalska på Lena Willemarks senaste album

Publicerad

Grammisbelönade sångerskan och riksspelmannen Lena Willemark släpper nytt album.

Älvdalsfödda Lena Willemark från Evertsberg gör ny succé med sitt senaste album.
Blåferdi eller Den blå färden som den heter på svenska. Albumet är Willemarks fjärde soloalbum och det är helt och hållet på älvdalska. Under fredagskvällen har verket sverigerelease i Älvdalen.

– Det känns helt fantastiskt att det är just i Älvdalen, säger Lena Willemark.

Belönad med en grammis

Bar för en vecka sedan belönads Lena med en grammis för sitt album Ly-östraini eller Träd av ljus.
Musiken är skriven av och för Lena Willemarks och en handplockad grupp folkmusiker. Lyöstraini är ett musikaliskt samarbete med den japanska koto-spelaren Karin Nakagawa och basisten Anders Jormin.

Låtar på älvdalska

Texter i Blåferdi är genomgående skrivna, och sjungna, på älvdalska. Musiken är delvis genomkomponerad men här finns också utrymme för improvisation.

Verkets uruppförande ägde rum sommaren 2014 i Rättvik under EBU-festivalen Euroradio Folk Festival som direktsändes i flera länder. Redan då fanns planer på att spela in, ge ut och turnera med Blåferdi och i slutet av oktober 2015 blev detta verklighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älvdalska

Mer i ämnet