Inga-Britt Peterson ska vara en av de äldsta som talar älvdalska och Emil Andersson är en av de unga i kommunen som deltagit i ett tidigare projekt för att få fler yngre att tala älvdalska. Foto: Ing-Marie Bergman/SVT

Fem miljoner till Älvdalen – äldre ska lära de unga älvdalska

Publicerad

Nu ska yngre och äldre mötas i Älvdalen för att sprida älvdalskan. Projektet ”Glamgleðį” får 5,1 miljoner kronor av Arvsfonden för att fler yngre ska få ta del av det älvdalska språket.

Glamgleðį är älvdalska och betyder språkglädje. Det är också namnet på projektet där Älvdalens kommun vill skapa möjligheter för äldre och unga att mötas för att föra över det det älvdalska språket och kulturen från de äldre till barn och unga.

– Det är ren lycka. Det har varit en lång process och det här kommer att hjälpa älvdalskan att överleva, det är jag säker på och det är så viktigt, säger Ing-Marie Bergman som är projektledare.

Älvdalska

Hon berättar att förberedelserna pågått i mer än ett år och att planen är att det ska dra igång under hösten.

Filmer, poddar och inspelningar av språket

Tanken med projektet är att de äldres språkbruk och ordförråd ska dokumenteras under projektet med hjälp av bland annat filmer, poddar och röstinspelningar.

– Nu kommer vi att kunna ta vara på den språkskatt som de äldre besitter och låta den yngre generationen ärva språket och ta älvdalskan med sig in i framtiden, säger Ing-Marie Bergman.

Det älvdalska språket ses som utrotningshotat och finns med på UNESCO:s språkatlas över hotade språk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet där älvdalseleverna gjort en musikvideo på älvdalska. Foto: Projektet Wilum og Bellum

LITEN ÄLVDALSK ORDLISTA

Älvdalska – Svenska

tivlingg – tumme

tembel – lamm

brinde – älg

delta – gupp

seldkall – sälg

töner – tår

okkelkaul – ankel

myörmer – höfter

mysklun – hemlighetsfull

ålåell – ödla

kwegel – kotte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älvdalska

Mer i ämnet