Över 170 barn och ungdomar har valt att läsa älvdalska utanför skoldagen. Det är mer än 30 % av alla elever i grundskolan i Älvdalen. Foto: Ing-Marie Bergman

Nu kan även yngre barn få lektioner i älvdalska – ”Sensationellt stort intresse”

Uppdaterad
Publicerad

I Älvdalen har högstadieelever tidigare erbjudits lektioner i älvdalska. Nu erbjuds möjligheten redan från förskoleklass och intresset är mycket större än väntat – trots att lektionerna ligger utanför skoltid.

Under den här veckan har en del av grundskoleeleverna i Älvdalen sin första lektion i älvdalska, andra har sin andra lektion. Det är först nu som lektioner i älvdalska erbjuds till elever i alla åldrar. Tidigare har endast högstadieelever haft den möjligheten. Intresset har varit mycket större än väntat. 170 elever har anmält sig, vilket är mer än 30 procent av grundskoleeleverna i Älvdalen.

Sensationellt stort intresse

– Det är ett sensationellt stort intresse och sensationella siffror, säger Ing-Marie Bergman som är älvdalsk samordnare.

Älvdalska

Lärare i kommunen har utbildats i samarbete med Högskolan i Kristianstad i det arvsfondsfinansierade projektet Wilum og Bellum. Nu är de redo att undervisa barnen i älvdalska en lektion i veckan.

– En av lärarna frågade de yngre barnen varför de ville lära sig älvdalska och de svarade att de vill kunna prata med farmor och farfar till exempel. För vissa äldre barn handlar det mer om att det är en del av deras identitet eller så är det bara skoj att lära sig ett språk som andra svenskar inte förstår, berättar Ing-Marie Bergman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet från 2022 där älvdalseleverna gjort en musikvideo på älvdalska. Foto: Projektet Wilum og Bellum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älvdalska

Mer i ämnet