”Alla ska ha samma rättigheter” – Hör Jan-Olof Jansson berätta var han står i frågan om jakt och fiske – den stora stridsfrågan som splittrar partierna i Sametinget. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Alla samers lika rätt stridsfråga inför sametingsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Det är val till sametinget på söndag och den stora stridsfrågan som splittrar partierna är om alla samer ska ha rätt till jakt och fiske i fjällen.

I dag är det enbart samer som tillhör en sameby och som äger renar som har den rätten.

– Vi andra är bortglömda, säger samen Jan-Olof Jansson i Säter.

Han tillhör den majoritet av samer i Sverige som inte är renägare och som inte hör till någon sameby. Av de totalt runt 30000 svenska samerna är drygt 4500 renägare och drygt 9000 samer får rösta i valet på söndag.

Sametinget styrs i dag av en majoritet som menar att det är just enbart renägande samer som ska ha rätten till jakt och fiske. Partiet Jakt- och fiskesamerna som försöker ändra på det är sametingets största parti, men sitter i opposition.

Sametingsvalet

Det partiet får Jan-Olof Janssons röst på söndag. Han är en av sju röstberättigade samer som bor i Säter.

 – Alla samer ska ha samma rätt, säger Jan-Olof Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sametingsvalet

Mer i ämnet