Här är de tre hetaste frågorna i Sametingsvalet – se mer i videon ovan. Foto: TT

Nu avgörs sametingsvalet – här är knäckfrågorna

Uppdaterad
Publicerad

Ska fler samebyar driva processer mot den svenska staten efter den uppmärksammade Girjas-domen? Och hur ska rennäringen klara allt större klimatpåfrestningar? Det här är frågor som tros kunna avgöra Samtingsvalet. Med en månad kvar till valdag växlar nu SVT upp bevakningen inför valdagen.

Det är ett större intresse än någonsin kring Sametingsvalet. Och fler får rösta. I röstlängden finns nu 9 220 samer jämfört med 8 766 i förra valet 2017. Rennäringen, klimatfrågan och språket tros bli frågor som kommer att påverka utfallet när vallokalerna stänger kl 20.00 den 16 maj. Även om den så kallade ”rättighetsfrågan” tros bli avgörande. Rösta kan man göra från Karesuando i norr till Göteborg i söder.

En stor andel av de röstberättigade säger sig dock vara osäkra på hur de ska rösta. Enligt en opinionsundersökning, som Novus gjort på uppdrag av Sameradion och SVT Sápmi, säger sig hela 35 procent inte veta vilket parti de ska rösta på. Att jämföra med bara fem procent vid senaste riksdagsvalet.

I videon ovan får du veta mer om frågorna som tros bli avgörande i valet.

Nytt program

För att ge väljare och andra valintresserade en bättre bild av Sametingsvalet lanseras nu ett helt nytt program i SVT: ”15 minuter från Sápmi.” Med start idag kommer programmet att fördjupa aktuella ämnen som är viktiga i det samiska samhället och inför valet. Sju avsnitt under våren och ytterligare elva under hösten är planerade.

– Många frågor som rör Sapmi är inte isolerade till ett visst område eller samer. Det är frågor som angår oss alla som bor och verkar i Sverige. Så det känns såklart fantastiskt att SVT kan erbjuda ett utökat nyhetsutbud för den samiska publiken, säger Linda Hermansson, tf redaktionschef SVT Sápmi.

Ökad Sverigebild

Nu får programmet fullt fokus på valet den 16 maj men det är inte fråga om ett rent valprogram.

– Vi vill lyfta fler perspektiv och ge en ökad bild av Sverige. Vi lyfter inte bara viktiga ämnen utan även ett språk som givetvis är en mycket stor del av den samiska identiteten, säger Linda Hermansson.

15 minuter från Sápmi kan du se kl 16.05 i SVT2 idag lördag eller på SVT Play.

Sametinget är ett folkvalt, samiskt parlament. Men också en statlig myndighet. Sametinget grundades 1993. Det består av 31 ledamöter och en styrelse som skulle kunna liknas vid en regering. Uppraget är att ”bevaka frågor som rör samisk kultur i Sverige”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sametingsvalet 2021

Mer i ämnet