Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Måste ha rätt till att nyttja land och vatten på samma sätt som man gjort historiskt” – Hör styrelseordförande Håkan Jonsson. Foto: SVT, Anders Öhlund

Styrelseordförande för Sametinget: Samerna måste ha rätt att nyttja land och vatten

Uppdaterad
Publicerad

Girjasdomen, där samebyn fick rätt till land och vatten måste gälla alla för samer. Det menar Håkan Jonsson som är nyvald styrelseordförande för Sametinget.

Det 19:e Sametinget öppnades idag i Lycksele. Tillsammas med kronprinssesan Victoria, riksdagens talman Andreas Norlén och ärkebiskop Antje Jackelén deltog Amanda Lind i tingets öppnande.

De viktigaste frågorna för tinget att driva är enligt Håkan Jonsson som är nyvald styrelseordförande, en samisk sanningskommision, ny rennäringslagstiftning och samisk inflytande över mark och vatten.

Vill se samma rättigheter

Det sista är en framflyttning av positionerna efter Girjas sameby seger i Högsta domstolen om just rätten till mark och vatten.   

– Det samiska folket måste ha rätt till att nyttja land och vatten på samma sätt som man gjort historiskt. Då måste det gälla för alla marker som samerna nyttjat, menar Håkan Jonsson, som kommer från Sorsele.

Västerbottens-samerna har också flyttat fram sina positioner i tinget. 13 av de 31 ledamöterna kommer från länet.

– Vi har just tillsatts en översyn av rennäringslagstiftningen. Det är en av de viktigaste processerna de närmaste åren, säger Amanda Lind (MP), sameminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sametingsvalet 2021

Mer i ämnet