Ännu oklart vilka som ska styra sametinget

Uppdaterad
Publicerad

Nuvarande styrelsekonstellation har meddelat att man ämnar fortsätta samarbetet. Samtal och förhandlingar har pågått sedan valresultatet presenterades. Ännu har man inte gått ut med någon gemensam plan om vad man vill göra under de kommande fyra åren. Det känns osäkert, menar statsvetaren Ragnhild Nilsson, som forskar om sametingsvalet.

– Jag tycker att man borde ha presenterat det redan före sommaren, vilken politik man vill driva och vilka som ska göra det tillsammans.  Jag tror det påverkar förtroendet för Sametinget negativt. Just det att man inte kan gå ut med vilken politik man ska driva de kommande åren gemensamt. Och vilka de här partierna är.

Det är partierna Sámiid riikka bellodat, Guovssonásti, Vuovdegat och Samerna som styr sametinget i dag, och som fortsatt för samtal om detaljer för samarbetet.

Partiledaren: ”Öppna för lösningar”

Samernas partiledare Anders Kråik ser det inte som ett problem att man ännu inte är i hamn.

 – Men inriktningen som vi gick ut med under sommaren står fast. Att vi ska få ihop en styrelse som grundar sig på den gamla alliansen.

Hur går det?  

– Ja, det får vi ju se. Vi har inte börjat med detaljförhandlingar än. Vi är öppna för lösningar och hur sammansättningen ska se ut. Det återstår ju några dagar till konstitueringen och då får vi redogöra för var vi landar någonstans, säger Anders Kråik, Samerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.