Från rösträkningen på Länsstyrelsen i Luleå. Foto: Anna-Karin Niia, Sameradion & SVT Sápmi.

Inget maktskifte i Sametinget – men jämnare mellan blocken

Uppdaterad
Publicerad

Nu har partirösterna räknats i sametingsvalet och det preliminära valresultatet från Länsstyrelsen i Luleå är klart. Jakt- och fiskesamerna är fortfarande det största partiet och förutsatt att partierna formerar sig på samma sätt som tidigare så blir det inget maktskifte.

Största parti är preliminärt Jakt- och fiskesamerna och näst största är Samelandspartiet, berättar Sameradion & SVT Sápmi.

Nykomlingen Nya Samiska Reformpartiet tog sig inte in i Sametinget.

Resultatet för de olika partierna

Valmyndighetens preliminära valresultatet presenteras nedan. Antalet röster i procent är kursiverat och antalet mandat är fetstilat. Mandaten från 2017 står inom (parentes).

Guovssonásti  16,3%   5  (5)

Jakt- och Fiskesamerna 37,6 %   12 (9)

Landspartiet Svenska Samer   7,4%   2  (3)

Min Geaidnu  3,9%   1  (1)

Nya Samiska Reformpartiet   1,0%   0  (-)

Samerna   5,7%   2 (1)

Sámiid Riikkabellodat Samelandspartiet   19,4%   6 (7)

Vuovdega-Skogssamerna  8,7%  3 (3)

Många har röstat

I förra valet deltog även Albmut som då fick 2,42 procent av rösterna, samt Samiska Folkomröstningspartiet som då fick 2,6 procent.

Valdeltagandet är cirka 67 procent vilken är en ökning jämfört 2017 då det var 58 procent. Det närmar sig alltså rekordet från första Sametingsvalet 1993 då valdeltagandet var 72 procent.

Resultatet väntas inte ändras

Slutgiltigt resultat beräknas vara klart på onsdag eftermiddag eller på torsdag.

– När partirösterna är räknade så fortsätter de att räkna personröster, något i det räknandet kan göra att de kan behöva ändra om ifall en röst är giltig eller ej. Valsedlarna kommer också att kontrollräknas. Men det borde inte vara någon ändring mellan det preliminära och det slutgiltiga resultatet, säger Henrik Franzon, statistiker på valmyndigheten, till Sameradion & SVT Sápmi.

Hör Sameradions nyhetschef Thomas Sarri analysera vad valresultatet innebär här:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.