Foto: Patrik Boberg/SVT

Maktskifte i Falu kommun

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det bestämt hur Falu kommun ska styras under kommande mandatperiod. Det blir allianspartierna som kommer att styra kommunen, med stöd av Vänsterpartiet.

Det blir Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Falupartiet som kommer att styra Falu kommun under nästkommande fyra år. Men de gör det med stöd från något oväntat håll.

Allianspartierna och Vänsterpartiet kommer att ingå i en så kallad valteknisk samverkan, vilket innebär att Vänsterpartiet får inflytande i nämnder och styrelser och förbinder sig samtidigt att bara rösta på sitt eget förslag vid budgetomröstningen.

– Det är två frågor per år som detta är aktuellt, vid budgetomröstningen och budgetrevideringen, säger Patrik Liljeglöd (V).

Vid övriga omröstningar i kommunfullmäktige kan partimedlemmarna rösta som de vill.

V beroende av samarbete

Upplägget gör att Alliansen kan styra utan att ha egen majoritet. Konstellationen har 30 mandat av 61 i kommunfullmäktige.

För Vänsterpartiet betyder uppgörelsen ökat inflytande.

– Vi har varit beroende av att hitta någon att samarbeta med för att kunna komma in i nämnder och kunna agera politiskt, säger Patrik Liljeglöd, gruppledare för Vänsterpartiet i Falun.

Gemensamma intressen

En annan orsak till samarbetet är att hålla borta Sverigedemokraterna från makten, vilket Centerpartiet också har intresse av.

– I vissa frågor, framförallt när det gäller budgeten, så har vi ett gemensamt intresse av att Sverigedemokraterna inte ska vara vågmästare, säger Joakim Storck (C), som nu blir kommunstyrelsens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omvalet i Falu kommun

Mer i ämnet
Mer Dalarna
Mer Nyheter