Efter borttappade rösterna – omval i Falu kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det blir omval i Falu kommun. Bakgrunden är att förtidsröster från 145 falubor aldrig räknades in i valresultatet eftersom en postsäck kom fram för sent.

Att det blir omval i Falu kommun bekräftas av Faluns kommunalråd Joakim Storck (C) som fick beskedet från valprövningsnämnden på onsdagen. Under torsdagen väntas valprövningsnämnden offentliggöra beslutet.

– Jag har fått besked om att man har fattat det beslutet i dag och att det kommer att komma mer information i morgon, säger Storck.

Omval senast i maj

Nyval ska hållas inom tre månader från det att beslutet offentligörs, alltså senast i början av maj.

– Jag hade inte önskat det av naturliga skäl och jag tycker att det är tråkigt för det kommer förstås ha mycket större effekt på utfallet än om man hade beslutat att räkna om de här rösterna.

145 röster kom aldrig fram

Förtidsröster från 145 falubor räknades aldrig in i valresultatet i höstas eftersom de kom fram för sent. Valresultatet i Falun överklagades och blev ett fall för Valprövningsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omvalet i Falu kommun

Mer i ämnet