”Nu kan man fokusera på frågor som påverkar medborgarna i Falu kommun” – hör statsvetarens resonemang. Foto: Niko Ago/SVT

Uppsving för lokala frågor väntas – tack vare omvalet

Uppdaterad
Publicerad

Att det nu blir ett omval på grund av rösträkningsmissen i Falu kommun kan medföra positiva konsekvenser för de kommunala politiska frågorna. Det menar bland andra Ulf Hansson som är statsvetare på Högskolan Dalarna.

Han menar dock samtidigt att vissa väljare kan bli skeptiska till systemet kring rösträkningen.

– Men man kan se det som att processen fungerar. Valprövningsnämnden måste undersöka varje anklagelse om valfusk och nu har de gått igenom och bestämt att det här rättfärdigar ett omval i Falu kommun, säger Hansson.

Mycket politik i vår

Hansson ställer också en retorisk fråga till sig själv gällande ifall omvalet skadar demokratin.

– Väljarna kanske var trötta efter valet på nivån på diskussionerna mellan partierna. Och nu ska de gå och rösta igen, det kanske kan upplevas som problematiskt. Men en fördel kan vara att de lokala frågorna kan lyftas fram.

– Omvalet innebär också ökad press på partierna gällande kostnader och mankraft, och dessutom väntar ett europaparlamentsval bara några veckor senare. Så det blir mycket politik i Falun i vår, säger statsvetare Ulf Hansson.

Mer om det väntade uppsvinget för de lokala frågorna hör du i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omvalet i Falu kommun

Mer i ämnet
Mer Dalarna
Mer Nyheter