Har det hänt förut? Kommer faluborna att orka gå och rösta? Hur påverkas den lokala politiken? Politikreportern Pontus Mattsson svarar i videoklippet! Foto: Bo Öhlén/SVT

Så ovanligt är det med omval – politikreportern förklarar

Uppdaterad
Publicerad

Omval är en ovanlig företeelse i svensk politik, det har bara inträffat vid fyra tillfällen under 2000-talet. 2002 blev det omval i Orsa kommun efter att det uppstått problem vid räkningen av förtidsröster.

I Orsa blev det ovanligt nog ett högre valdeltagande jämfört med valet i september, enligt Statistiska centralbyrån ökade det med fyra procentenheter från 76 till 80 procent.

Då var det Sveriges Pensionärers Intresseparti (SPI) som gjorde succé i omvalet där de tog två mandat jämfört med noll enligt det ursprungliga valresultatet.

Ifrågasatt system

SVT Nyheters politikreporter Pontus Mattsson anar också att det här kan ge vatten på kvarnen för de som idag är skeptiska till Sveriges röstningssystem.

– Det här är ytterligare en gång som det kommer att bli diskussion kring valsedelssystemet. Valmyndigheten har ju länge velat byta ut det, och tycker att det är osäkert just på grund av sådana här incidenter.

Hör SVT Nyheters politikreporter förklara mer i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omvalet i Falu kommun

Mer i ämnet