Hör Vänsterpartiets Patrik Liljeglöd och Centerpartiets kommunalråd Joakim Storck om hur de tror att omvalet kommer att påverka kommunpolitiken. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT (bilden är ett montage)

En enda röst avgjorde mandat – därför görs kommunvalet om

Uppdaterad
Publicerad

Om Vänsterpartiet hade fått en enda röst till i valet till kommunfullmäktige i Falun så hade partiet tagit ett mandat från Moderaterna. Det är inte säkert att en sådan förändring skulle påverka styret av kommunen, men som Håkan Hammar (M), ordförande för kommunens valnämnd säger: ”Rätt ska vara rätt”.

En positiv konsekvens av ett omval skulle kunna vara att kommunala frågor hamnar i ett tydligare fokus när rikspolitiska frågor inte tar lika stor plats i debatten. Men en negativ konsekvens skulle kunna bli att valdeltagandet sjunker när valet inte får draghjälp av den nationella valrörelsen. Så har det nämligen visat sig vara vid tidigare omval.

Risk för lågt valdeltagande

Ovanstående analys gör SVT:s politikreporter Pontus Mattsson och där håller kommunalrådet Joakim Storck (C) med om att ett lågt valdeltagande kan bli ett demokratiskt problem. Men Storck ser det ändå inte som ett omöjligt projekt att återuppväcka falubornas politiska engagemang.

Omvalet i Falu kommun

– Nu är det bara att gilla läget helt enkelt, och vi skulle ändå gå in i en valrörelse inför Europaparlamentsvalet. Så det blir inte en så stor skillnad för oss, säger Joakim Storck.

Landstings- och riksdagsval inte påverkade

I valet till riksdagen och landstingsfullmäktige (numera regionen) i Dalarnas län skilde det däremot flera hundra röster för att mandatfördelningen skulle påverkas, därför behöver inte faluborna avlägga nya röster för de valen. Detta bekräftar valprövningsnämnden i sitt officiella beslut idag.

I videoklippet ovan hör du Vänsterpartiets Patrik Liljeglöd och Centerpartiets kommunalråd Joakim Storck om hur de tror att omvalet kommer att påverka kommunpolitiken.

Fakta: Så många valsedlar handlar det om

I de 145 försenade röstkuverten syns det att 126 valsedlar till kommunvalet finns inlämnade.

Genom en statistisk sannolikhetsberäkning har det beräknats att det är 42,7% sannolikhet att valresultatet skulle ha blivit annorlunda om även de för sent inlämnade rösterna skulle räknas med.

Källa: Valprövningsnämnden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omvalet i Falu kommun

Mer i ämnet