Ebbaeffekt och Liberalernas ras – ”Det ska bli intressant att se vad som händer”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan valet i höstas har det hänt en hel del inom politiken, främst kanske på riksnivå där regeringsbildningen blev segdragen, alliansen raserades och där förtroendet för partiledarna både gått upp och ner. Men vad betyder det här för omvalet i Falun?

Väljare lokalt drivs mer av sakfrågor än personfrågor. Det säger Erik Lundberg, doktor i statsvetenskap vid Högskolan Dalarna.

– Studier som undersökt detta visar att ideologi och sakfrågor kommer högt upp på väljarnas lista medan personfrågor kommer längre ner, säger han.

Partiledare i medvind ett plus

Samtidigt brukar partier med en partiledare som framstår på ett bra sätt ofta få ett uppsving. Ett sådant parti är kristdemokraterna som haft medvind i opinionen den senaste tiden.

– Det är Ebbafeber, alla pratar om Ebba, säger Katarina Gustafsson (KD).

Partiet hoppas kunna dra nytta av framgången nationellt även på ett lokalt plan. Men KD gjorde ett sämre valresultat i höstas lokalt då man fick runt 4 procent mot 6 procent nationellt.

Finns förlorare

Men där det finns vinnare finns det också förlorare. Ett parti som inte vill ha hjälp från den nationella opinionen är liberalerna. i SVT:s Novusundersökning i februari hamnade man då under riksdagsspärren.

– Det är ju bara att jobba på fram till den 7 april, sen är det väljarna som avgör, säger Svante Parsjö Tegnér (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omvalet i Falu kommun

Mer i ämnet