Hundratals faluröster räknades inte – rösterna kom in för sent

Uppdaterad
Publicerad

Förtidsröster från 145 falubor räknades aldrig in i valresultatet eftersom de kom fram för sent. I värsta fall kan det handla om totalt 435 röstsedlar till både riksdagsvalet, landstingsvalet och kommunvalet.

En säck med de 145 rösterna levererades av Postnord först efter klockan 14 på eftermiddagen, mer än fem timmar efter senast tillåtna tid.

Jonas Åsenius (MP), ordförande i kommunens val- och demokratinämnd, ville göra om räkningen så att de 145 rösterna kom med men lagen sätter stopp. Det var Dalarnas tidningar först med att berätta.

– Kommer de försent så är de ogiltiga. De skickas bara till Länsstyrelsen, sedan blir de arkiverade. De räknas helt enkelt inte, säger Helle Bryn-Jensen, valansvarig på Länsstyrelsen Dalarna.

”Naturligtvis väldigt allvarligt”

Siwert Lindberg, valadministratör på Falu kommun, jämför händelsen med att någon skulle komma med sin röst efter att vallokalen stängt.

– Man skulle såklart få lämna sin röst, men den kommer inte med i rösträkningen, säger han och fortsätter: 

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt det som har hänt.

Postnord och Falu kommun är oense om vems fel det är att rösterna inte kom fram i tid. Postnord menar att Falu kommun skulle hämtat rösterna med en avi som ska ha skickats ut, medan kommunen menar att rösterna ska ha levererats till kommunen innan klockan nio på onsdagen. 

Kan bli fall för valprövningsnämnden

Vad som nu händer är oklart. Om valresultatet i Falun överklagas får Valprövningsnämnden ta ställning till det som hänt.

– Vi får se om valprövningsnämnden tar upp det här, om man anser att det är ett tillräckligt stort antal för att man ska vidta några åtgärder, säger Siwert Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet