Nu kontrollräknas rösterna

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en noggrann kontrollräkning av alla röster i valet. Det sker på länsstyrelsen i Falun dit alla valsedlar från hela länet transporterats. Totalt sett räknas rösterna igenom tre gånger innan valresultatet fastställs slutgiltigt.

Den första genomräkningen sker redan i vallokalen, på kvällen eller natten efter att vallokalerna stängt. Då räknas dock inte personkryssen. Det sker först hos länsstyrelsen när rösterna räknas en andra gång. Efter det sker en sista kontrollräkning.

– Vi räknar allt för hand, men sen kan man använda en sedelräknare och snabbt kolla att man får samma antal, säger Helle Bryn-Jensen som är valansvarig på Länsstyrelsen Dalarna.

Kan det trots allt inte bli något fel?

– Nej, säger Helle. Nej, det kan det faktiskt inte bli!

Först nu räknas personkryssen

Den rösträkning som nu görs på länsstyrelsen är inte alls lika tidspressad som den första räkningen som gjordes i vallokalerna i förrgår kväll och natt.

Där räknades heller aldrig personkryssen, utan de noteras först här vid länsstyrelsens genomgång. De medborgare som funderar över om allt verkligen går rätt till har dessutom möjlighet att själv komma och kontrollera, men det verkar som om de flesta litar på att rösträkningen faktiskt fungerar bra.

Har du sett till någon allmänhet här?

– Nej, inte i år – än så länge! Men vid förra valet var det några stycken som kom och hälsade på. Alla är välkomna! Det är bara att anmäla sej i receptionen, säger Helle Bryn-Jensen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet