Foto: TT Nyhetsbyrån

Ord står mot ord efter röstmissen – skyller på varandra

Uppdaterad
Publicerad

Förtidsröster från 145 falubor räknades aldrig in i valresultatet eftersom de kom fram för sent. Nu står ord mot ord när det gäller vem som är ansvarig för missen. Postnord menar att Falu kommun skulle ha hämtat ut en säck med rösterna vilket beskrivs som ”rena falsarier” av kommunens valadministratör.

145 falubor har inte fått sina röster registrerade. Enligt kommunen ska det vara 145 personers röster och det kan alltså handla om totalt 435 röstsedlar till både riksdagsvalet, landstingsvalet och kommunvalet.

Enligt Postnord beror missen på att en postsäck med röster aldrig hämtades ut av kommunen.

– Vi skickade ut en avisering till Falu kommun under tisdagen att de hade en säck att hämta. När vi sedan, på onsdagen, upptäckte att säcken fortfarande stod kvar tog vi beslutet att köra ut den själva men dessvärre kom den fram för sent, säger Mathias Krümmel, ansvarig för produktionen på Postnord.

– Vi är naturligtvis hemskt ledsna för att det här har inträffat och vi har gjort vad vi kunnat för att reparera skadan. Vi borde kanske ha påmint dem en gång till men dessvärre missade vi det.

Kommunen: ”Det är rena falsarier”

Men att det skulle ha gått till så som Mathias Krümmel beskriver det tillbakavisas av Siwert Lindberg, valadministratör åt Falu kommun, som menar att det inte alls förekommit någon avi.

– Det är rena falsarier från Postnord, men jag kan säga att det har inte förekommit någon avisering. Om de säger att vi fått en avi så får de se till att visa oss den. Det finns dessutom ett avtal som Valmyndigheten gjort med Postnord centralt som säger att rösterna ska köras ut, säger han.

Mathias Krümmel å sin sida pekar på att aviseringen finns registrerad i Postnords system på klockslaget när den har skrivits ut och skickats iväg.

– Det är komplext för det är två separata avtal som gäller för hela hanteringen. Det finns ett avtal mellan Postnord och valmyndigheten som gäller valhelgen och onsdagsrösterna. Det avtalet har vi levererat på. Sedan kommer det hela tiden in löpande förtidsröster och de går på kommunens vanliga avtal. De får man hämta mot uppvisande av en avi, säger Mathias Krümmel.

”Det här är ju hemskt – särskilt när det är så jämnt”

Men kommunens valadministratörer menar att de gjort alla rätt.

– Vi har gått igenom det här ordentligt och vi vet att vi har gjort allt rätt och att vi skulle kunna leda det i bevis. Vi har ju hämtat ut avier tidigare dagar. Om de nu ska ha gått ut en avi på tisdagen, så undrar jag hur vi skulle kunna få den och hinna hämta ut den före klockan nio på onsdagen. Det faller på sin egen orimlighet. Avtalet säger att alla förtidsröster ska levereras innan klockan nio på onsdagen, säger Siwert Lindberg och fortsätter:

– Det här är ju hemskt, särskilt nu när valresultatet är så jämnt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet