145 personer fick aldrig sina röster räknade. Foto: Hannes Forssell, SVT

Inte troligt att de sena rösterna kommer att räknas

Uppdaterad
Publicerad

Valresultatet i Falun är överklagat. Enligt Riksdagens Valprövningsnämnd har flera överklaganden kommit in på grund av den postsäck med röster som inte levererades i tid till rösträkningen. Det dröjer till slutet av september innan Valprövningsnämnden kan fatta ett beslut i frågan – och prognosen för att rösterna till slut ska räknas är inte god.

– Minst tre överklaganden har kommit in angående valresultatet i Falun, säger Cecilia Persson på Riksdagens Valprövningsnämnd.

Det betyder att nämnden kommer ta upp frågan om hur de 145 röster från falubor som avgivits på andra orter än Falun ska behandlas. Just nu ligger de i tryggt förvar hos Länsstyrelsen Dalarna, men de har hittills inte räknats.

Måste vänta tio dagar

Men det kommer att dröja med ett beslut.

– Vi måste vänta tio dagar med ett beslut efter att valresultatet har fastställts, och det gör det kanske tidigast under lördagen, söndagen eller måndagen, säger Cecilia Persson på Riksdagens Valprövningsnämnd.

Prognosen för att de 145 rösterna någonsin ska komma att räknas är dock inte särskilt hoppfull. En stötesten är att myndigheterna, både länsstyrelsen och valprövningsnämnden, anser att valhemligheten riskerar att röjas för dessa 145 medborgare. Det beror på att de 145 valsedlarna egentligen skulle ha lagts i samma stora tunna som alla andra röster om de hunnit komma in i tid. Nu ligger var och en av de 145 rösterna i ett kuvert tillsammans med en namnuppgift om vem det är som har röstat.

Räkning kan röja valhemligheten

I kuvertet kan ligga totalt tre röstsedlar från varje person, en till varje varje val för kommun, landsting och riksdag. Men myndigheterna menar att om ett så pass litet antal röster slås i en tunna för räkning så riskerar alltså valhemligheten att röjas.

Teoretiskt sett så skulle det kunna lösas med ett omval till både kommun, landsting och riksdag för de röstberättigade, men nämnden kommer att väga vikten av de 145 rösterna mot allt arbete som behövs för att genomföra ett helt nytt val i kommunen framöver. Det kommer då också försena det slutgiltiga resultatet i riksdagsvalet som bedöms ha en högre dignitet än kommun- och landstingsval.

– Vi hade ett parallellfall till detta i Piteå i valet 2010 med röster som kom in för sent, säger Cecilia Persson. Där ansåg nämnden att antalet röster var för litet för att kunna påverka mandatfördelningen någonstans och de rösterna blev därför ogiltigförklarade och räknades aldrig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omvalet i Falu kommun

Mer i ämnet