Ett elva ton tungt stenblock får symbolisera Karl XIV Johans sarkofag. I februari ska det dras genom Älvdalen. Visa alla (4)
Visa alla (4)

Elva ton tungt stenblock dras genom Älvdalen – Firar Karl XIV Johans sarkofagdrag

Uppdaterad
Publicerad

I februari kommer 110 personer att dra ett elva ton tungt stenblock genom centrala Älvdalen.

-  Det låter lika knäppt som omöjligt, men vi bara måste göra det här, säger Marit Norin en av initiativtagarna till det stora sarkofagdraget.

2018 är det 200 år sedan Karl XIV Johan köpte Älvdalens porfyrverk och det ska firas med att man återskapar transporten av kungens sarkofag.

Tog åtta år

Sarkofagen beställdes när  Karl den XIV Johan dog 1844. Men leveransen dröjde. Det tog  åtta år att tillverka sarkofagen och transporten kunde ske först efter ytterligare fyra år då det var tillräckligt med snö för att kunna transportera den.

Den 11 ton tunga sarkofagen drogs  av 110 älvdalingar och det fem ton tunga locket drogs av 70 Mora- och Sollerökarlar hela vägen till Gävle. Därefter blev det båtfärd till Stockholm och slutdestinationen Riddarholmskyrkan.

Får plats i byn

Det är nu den färden som ska återskapas, men bara med en transport genom Älvdalen och med ett 11 ton tungt stenblock som symboliserar sarkofagen.  I dagsläget har redan 102 dragare, eller kungshästar som de kallades, anmält sig till  draget som sker den 10 februari.

– Problemet är inte att få dragare, utmaningen just nu är att hinna bygga färdigt kälken som vi ska dra stenblocket på. Allt står och faller med den, säger Marit Norin på den ekonomiska föreningen Rockdale natur- och kulturupplevelser.

Stenblocket ska efter draget få en permanent plats i södra delen av byn.


Sarkofagen var det största i porfyrverkets historia.
Den tillverkades av ljusröd granit och är 3.04 m lång, 2.29 m bred och 2.4 m hög, själva kistan väger 11 ton och locket 5 ton. 

Arbetet började 1844, den skulle ta 8 år att färdigställa, mot beräknade 2 år. 1856 som transporten kunde äga rum, då hade man en tillräckligt sträng vinter med mycket snö.


Den transporterades på 2 stora slädar, en för kistan och en för locket. Släden med locket drogs av 70 karlar från Sollerön och Mora, själva kistan av 110 älvdalsbor, alla klädda i helgdräkt.

Två spelmän, en på locket och en på kistan, underhöll dragarna hela vägen från Älvdalen till Gävle, en sträcka på ca. 25 mil.


Brännvin serverades fritt till dragarna. Före och efter varje uppförsbacke fick mannarna en extra sup att stärka sig med.


Från Gävle transporterades sarkofagen med båt till Stockholm, för att senare ställas upp i Riddarholmskyrkan.

Källa: Älvdalens kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer