Den tunga stenkolossen på medar av trä, drogs av 110 personer, men inte utan problem. Foto: Fredrik LarssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sarkofagdragstest genomfört i Älvdalen

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen genomfördes en testdragning av det 11 ton tunga stenblock som ska dras genom Älvdalen för att fira Karl XIV Johans sarkofagdrag.
– För att sammanfatta så gick det ganska bra, säger Marit Norin, en av initiativtagarna.

Den 10 februari är det dags för det stora draget, då ett elva ton tungt stenblock ska dras genom Älvdalen. På lördagen var det dags att testa hela operationen. De 110 personer som ska dra stenen fanns på plats. Det var fina förhållanden med 4-5 minusgrader och vinterväglag.

– Det har gått ganska bra, men det är en del justeringar som vi behöver göra på kälken och vi behöver justera dragtekniken, säger Marit Norin.

Svårt komma igång

Att dra stenen när den väl var i rörelse funkade bra, berättar hon, problemet var att komma igång från stillastående.

– Vi lyckades inte med det alla gånger, så fort vi stannade frös den fast lite grann, säger Marit.

En traktor fick då ge en lite knuff.

Även kurvtagning har testats.

– Det var, vad ska jag säga, svårt. Men vi testade nu på en skarpare kurva än vad som ska göras på sarkofagdraget, säger Marit Norin.

Mer träning

Erfarenheterna vid lördagens övningar gjorde att det beslutades om ytterligare en träningsdag nästa söndag.

– Vi har en del att förfina och testa, det är ju ingen som gjort det här sedan mitten av 1800-talet, det är lite av ett forskningsprojekt också, säger Marit Norin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer