Svårt att hitta vikarier – en ambulans blir stående i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till att turistsäsongen drar igång i Dalarna blir det en ambulans mindre i tjänst. Det är första gången regionen ställer av en ambulans och orsaken är svårigheter att rekrytera semestervikarier.

Hårda antagningskrav och färre sökande, men också större löneskillnader i förhållande till vikarier på sjukhusen ser regionens ambulanschef Fredrik Forselius som skäl till den uppkomna situationen. Nya avtal har gjort att det nu är mer lönsamt att jobba inne på sjukhusen.

– Det kan skilja upp mot 7 000 kronor i månaden, säger ambulanssjuksköterskan Leif Jakobs i Leksand, som är arg på vad han tycker är en löneorättvisa som hotar kvalitén.

Region Dalarna

Ställer av ett fordon

Dalarna har totalt 24 ambulanser spridda över länet för att snabbt kunna rycka ut vid sjukdom och olyckor. Av dessa är det normalt sex ambulanser som bara går på dagtid på vardagar. Men under sommaren kommer de nu att bli fem.

Eftersom man inte kunnat rekrytera vikarier har man funnit det nödvändigt att ställa av en av ambulanserna som utgår från Mora.

– Vi räknar med att vi ska kunna hantera det här, säger regionens ambulanschef Fredrik Forselius, som berättar att en ambulanssjuksköterska nu finns vid SOS Alarm och att det innebär bättre samordning och effektivitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet