Ambulansflyget dröjer – och Region Dalarna får böta

Uppdaterad
Publicerad

I minst fyra år har alla Sveriges 21 sjukvårdsregioner försökt få en egen ambulansflygverksamhet att lyfta. I väntan på det köpte Region Dalarna ambulansflygningar utan att upphandla. Nu får regionen betala böter.

Regionen löste alltså inte behovet med en annonserad upphandling, utan direktupphandlade flygningar för flera miljoner.

Förvaltningsrätten i Falun har nu gett Konkurrensverket rätt och bestämt att regionen ska betala upphandlingsskadeavgift om 375 000 kronor, då direktupphandlade flygtjänster från Babcock Scandinavian Air Ambulance AB, SAA, många gånger passerat beloppsgränserna för tillåten direktupphandling.

Summan: Drygt miljoner kronor

Landstinget köpte ambulansflygtjänster av SAA vid totalt 67 tillfallen under 2017 och för totalt 10,9 miljoner under 2016 och 2017.

– Det som vi trodde skulle vara igång till 2018 har det skjutits på till minst 2020 och det är därför vi nu måste upphandla själva. Vi vet inte när kommunalförbundets upphandling kan vara i hamn, säger Region Dalarnas chefsjurist Kerstin Cederberg och fortsätter:

– Vi använder ju flyget istället för att låta patienter dö.

”Bara en tillverkare lämnade anbud”

– När kommunalförbundet för ambulansflyg skulle upphandla sex flygplan var det bara en tillverkare som lämnade anbud. Därefter uppstod komplikationer som gjorde att förvaltningsrätten bestämde att upphandlingen måste göras om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer