All mammografisk utredning och alla läkarkontroller kommer att ske i Falun framöver, skriver Region Dalarna i ett pressmeddelande. Foto: Christine Olsson/TT

Mammografiverksamheten vid Mora lasarett läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Mammografienheten i Falun kommer ta över ansvaret från Mora lasarett för utredningen och uppföljning av patienter med symtom från brösten och uppföljning efter bröstoperation, det skriver Region Dalarna i ett pressmeddelande.

”All mammografisk utredning och alla läkarkontroller kommer att ske vid Mammografimottagningen vid Falu lasarett. Och all bröstoperationsverksamhet och läkarkontroller vid kirurgkliniken vid Falu lasarett”, säger Maria Nyberg, platschef Mammografienheten i Falun i ett pressmeddelande.

För få specialister i Mora

Ett skäl till att man lägger ner i Mora är att verksamheterna för den kliniska mammografin i Mora respektive Falun ska ha haft olika förutsättningar och teknik. Bland annat har Mora har haft en föråldrad mammografiutrustning. Det har också funnits en mer sårbar organisation i Mora med för få specialister.

Det här ska ha medfört en risk för en ojämlik bröstcancervård i Dalarna.

Fortsatta undersökningar i Borlänge och Mora

Från och med den 26 april börjar beslutet gälla.

Den så kallade ”vanliga mammografin” ska inte påverkas av förändringen. Hälsokontroller, alltså screeningundersökningar dit kvinnor i åldersintervallet 40-74 år kallas, fortsätter att utföras i Borlänge och Mora precis som tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.