Ambulanssjuksköterskan Elina Hjorth berättar att människor i Rättvik reagerar på att de är så snabbt på plats. Foto: Anders Hansson / SVT grafik

Ambulansfrågan: Rättvik vinnare och Mora förlorare

Uppdaterad
Publicerad

I valet 2018 blev Rättviksambulansen en stark symbolfråga. Socialdemokraterna tog bort dygnet-runt-ambulansen i Rättvik 2017 och Moderaterna lovade i valrörelsen 2018 att återinföra den. Så blev det också. Rättviksambulansen kom tillbaka 2019 – på dagtid.

Men det som blivit en bättre ambulansberedskap i Rättvik har istället lett till en försämring i Mora som tvingas släppa en av sina ambulanser till Rättvik varje dag. På helgerna betyder det att bara en ambulans finns tillgänglig dagtid i Mora som har ett stort upptagningsområde.

Väntetider kan bli livsavgörande

Skulle det behövas två ambulanser samtidigt så får någon vårdbehövande vänta tills en andra ambulans kan komma till undsättning från en annan station. Det kan bli livsavgörande eftersom det många gånger är viktigt att ambulansen snabbt kan komma ut på larm.

Ambulansen i Dalarna

Det var väntetider av precis den typen som man ville undvika i Rättvik, men istället för att lösa problemet så tycks man istället bara ha flyttat på det.

I klippet ovan hör du ambulanspersonalen berätta om hur de tycker att det fungerar nu och och det moderata regionrådet Ulf Berg som säger att Rättviksambulansen nästan var en så kallad ”cykelställsfråga”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansen i Dalarna

Mer i ämnet