Ambulerande tandläkare täcker upp

Uppdaterad
Publicerad

Det är problem för landstinget att täcka upp tandläkarbristen. Leksand, Ludvika och Borlänge är några orter som haft det kämpigt – och till dess att nya tandläkare från utlandet är klara i juni, så försöker Folktandvården att täcka upp luckorna på olika sätt.

– Det vi gör just nu för de kliniker som har sämst bemanning är att vi har ett resursteam på två tandläkare som åker runt idag och hjälper till. Vi har gått ut med ett erbjudande till vår befintlig personal att jobba extra på de här klinikerna på lördagar, så jag vet att tandläkarna i Rättvik kommer att hjälpa till i Leksand och jobba ett antal lördagar, säger Mikael Svensson som är personalchef vid Folktandvården i Dalarna.

Hur många har nappat?

– Det är ett tiotal medarbetare som det är just nu och vi hoppas det blir fler som ansluter sig till att och vill göra en extra insats under den tiden vi väntar på de här tandläkarna som läser svenska.

Nya tandläkare på väg – men fler behövs

18 stycken tandläkare från både Portugal och Grekland som har lärt sig svenska kommer ut i arbete i juni – men det skulle behövas uppemot 25 tandläkare runt om i länet för att täcka upp behovet, menar Mikael Svensson.

Och för att locka nya medarbetare så har man bland annat startat en handledningsklinik i Falun. Dit kan nya tandläkare få komma och få extra stöd hos erfaren personal.

Viktigt med löner

Fast lönerna är också viktiga när nya tandläkare ska rekryteras.

– Som nyexaminerad tandläkare idag går man in på 34-35 000 kronor i månadslön som ny utan erfarenhet. Vi kommer också se över så att vi har lönenivåer som matcher de andra länen runt i kring oss så att det inte ska skilja någonting där.

Har du fått vänta länge på att få tid hos tandläkaren? Tipsa oss på dalarna@svt.se eller 023-76 51 00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.