Mursal Isa: ”Jag är formad av Tjärna Ängar”

Uppdaterad
Publicerad

Mursal Isa är Landstingsråd för Miljöpartiet i Dalarna och kom som flykting till Sverige vintern 2003. Han vet inte säkert, men tror att han då var omkring 23 år gammal. Han känner Tjärna Ängar väl, och befinner sig i området nästan varje dag.

Mursal Isa berättar att Tjärna Ängar är hans hem. Han har bott här i tio år, skaffat familj och byggt kontaktnät. Han spenderar mycket tid i området, även i sitt arbete som heltidspolitiker.

– Jag är formad av Tjärna Ängar. Jag brukar säga att jag är en folkbildningsprodukt, men även en produkt av Tjärna Ängar. Jag har fått så mycket här och vill gärna ge något tillbaka till området.

Började studera på folkhögskola

Han växte upp i på landsbygden i Somalia. Ett land som präglats av fattigdom och konflikter. Han ägde inga papper eller dokument och när han kom till Sverige placerades han till en början i Kiruna.

– När Migrationsverket gav mig ett papper där det stod att jag hade rätt att jobba trodde jag det var en universitetsexamen. Jag kunde ingenting om det svenska samhället. Men jag började lära mig det svenska språket, och så fort jag fick uppehållstillstånd började jag att studera på Fornby folkhögskola i Borlänge.

”Jag känner mig hemma här”

Många personer med samma ursprung som Mursal Isa ser honom idag som en förebild. Han är väl känd i området. Han säger att han har stor respekt för sina medmänniskor och att han är ödmjuk inför vad han tycker.

– Jag känner mig hemma här. Jag älskar att vara på Tjärna Ängar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjärna Ängar inifrån

Mer i ämnet